Питката на мама

Майката е тази, която винаги ще ни подаде ръка, ще ни даде съвет и тази, която ще запретне ръкави в кухнята, щом разбере, че сме гладни. Всеизвестен факт е, че няма по-вкусни гозби от мамините. Всичко, приготвено от нейните ръце е най-сладко. Винаги облизваме лакомо пръсти и сме в очакване на допълнителна порция.

Помня първия път, когато моята майчица приготви тази питка за Коледа. Подреди трапезата с празнични ястия, които подготвяше цял ден. Сложи свещи. Сгъна старателно салфетките. Цялото семейство седна около трапезата и започнахме сладко да похапваме. У дома се усещаше Коледния дух, познат на голяма част от вас. Усещаше се и друго. По-скоро ухание... Мирис на нещо необичайно. Не бяха сарми. Нито печено месо...Стана време за основното, а мама каза: "Изчакайте малко!"Стана от масата. Отвори фурната. Онова приятно ухание, което всеки у дома долавяше, но никой не попита какво е, се засили. Мама се обърна към нас, държейки в едната си ръка топла и пухкава питка, а в другата-малка купичка с шарена сол. Сега вече разбрах защо е било това блъскане върху кухненския плот по-рано. Разбира се питката свърши на момента. Вкусът й е неповторим, за което ще се убедите сами. А още по-хубавото на погачата е, че всеки път се получава. Мама беше така благосклонна да ми предостави рецептата и аз я споделям с вас, мили мои читатели. Ето я и нея.




Продукти:
2/3 пак.прясна мая+350 мл.топла вода
2 яйца (отделяме единия жълтък за намазване)
2 с.л.кисело мляко
2 с.л.оцет
2 с.л.олио 
1 с.л. равна сол
1с.л.равна захар
700 гр.брашно

Приготвяне:
1. Натрошаваме маята в купичка и добавяме водата. Изчакваме да се активира. Смесваме всички съставки в купа, като по средата правим кладенче и в него изсипваме шупналата мая. Започваме да бъркаме с лъжица, а след това продължаваме да месим тестото с ръце. Готовото тесто удряме 100 пъти в плота. След многократните удари ще усетите, че то е станало по - пухкаво и меко.
2. Разделяме го на 3 равни по големина топки. Месим отново първата топка, а след това я разточваме на тънък лист (около 1 см.), колкото дъното на тавата, в която ще печем питката. Оставяме разточената кора настрана и я намазваме отгоре обилно с олио. Повтаряме процедурата с втората и третата топка, като ги подреждаме едни върху други. Притискаме краищата на трите разточени кори, така че да се слепнат. В средата на листовете изрязваме кръг с помощта на чаша. След това режем с нож триъгълници. Всеки триъгълник навиваме на руло от широката страна към върха. Поставяме изрязаното кръгче в средата на тавата. След това подреждаме около него навитите рулца, като оставяме разстояние между тях. Това се прави, тъй като питката се надува много след втасването. Оставяме питката да втасва за около час на топло, като покриваме тавата с кърпа. Обикновено увеличава обема си двойно.
3. Мажем вече втасалата питка с жълтък и 1 ч.л. олио в него. Печем в силно загрята фурна на около 250-270 градуса БЕЗ вентилатор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар