Кодрит кадир





Една рецепта от Близкия Изток. Арабските сладкиши са популярни със своята силна сладост и сочност. Известен и у нас, Кодрит Кадир се оказва истинско предизвикателство за домакините, решили да го приготвят. Често той е успешно направен след многократни експерименти. В повечето случаи несполучливите опити се състоят в нарушената му цялост, което води до похапването му с лъжица. В което няма нищо лошо, защото вкуса така или иначе е съвършен. Техниката на печене обаче не е никак сложна, защото той буквално се получава от само себе си. Единственото правило е да имате търпение и да изчакате престоя му в хладилник една нощ.

Продукти за крема:
800 мл. прясно мляко
5 яйца
200 гр. захар
1 ванилия

Продукти за блата:
1 яйце
100 гр. захар
100 мл. прясно мляко
100 мл. олио
1 ч.л. бакпулвер
100 гр брашно
2 ч.л. какао

Продукти за карамела:
1 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:
1. Започваме с карамелизирането на захарта. На максимална степен на котлона разтопяваме захарта. Важно е тя да не потъмнява много, защото след това ще горчи. Изсипваме веднага разтопената захар във форма за кекс, така че карамела да запълни цялото дъно равномерно. Наистина трябва да сме много бързи, защото карамела се втвърдява за секунди. Оставяме формата настрани.
2. В подходяща тенджерка смесваме млякото със захарта за крема. На максимална степен на котлона и при непрекъснато бъркане разтопяваме захарта в млякото. Оставяме млякото да се охлади напълно.
3. В купа разбиваме за кратко яйцата. Бъркаме с тел или вилица, за да не се получи много пяна, която прави Крем Карамела на шупли при изпичане. При необходимост яйцата може да се минат през цедка. Към яйцата добавяме вече охладеното мляко със захарта и ванилиите. Разбъркваме с вилица и изсипваме сместа върху карамелизираната захар във формата. Предварително поставих формата за кекс в тавичка с малко вода, тъй като сладкишът ще се пече на водна баня.
4. В друга купа с помощта на миксер разбиваме яйцето и захарта за блата. Постепенно добавяме прясното мляко и олиото. Предварително смесваме брашното, бакпулвера и какаото и ги добавяме в купата. Разбъркваме всичко много добре с миксер.
5. Загряваме фурната на 175 градуса отгоре и отдолу с вентилатор. Започваме добавянето на сместа за блата към Крем Карамелената. Много бавно и само на едно място изливаме сместа за блата на тънка струйка. Тя постепенно изплува на повърхността и се разнася по цялата форма. Може да остане малко пространство без сместа за блата, но това не е проблем. При печенето сместа се съединява от само себе си. Много внимателно поставяме тавичката с вода и формата за кекс в нея във фурната. Печем един час. Следим постоянно нивото на водата в тавичката. Ако заври, доливаме студена вода. Ако се изпари, също доливаме студена вода.
6. Готовият блат може да проверим с клечка. Изваждаме изпечения сладкиш от фурната и когато се охлади го прехвърляме в хладилник. Аз го сложих заедно с тавичката с вода. Преди сервиране отделяме стените на тортата много внимателно с нож. Похлупваме формата за кекс с чиния и обръщаме сладкиша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар