Подукти:
1 и 1/2 ч. ч. брашно
2 яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч.ч. олио
150 мл. прясно мляко
1 пак. бакпулвер
2 ванилии
200-300 гр. череши
Начин на приготвяне:
1. Черешите се измиват и почистват от костилките.Това се прави, за да не потънат черешите на дъното и да не залепнат за формата при печенето. (Процедурата е еднаква за всички видове плодове). Нарязват се на малки парченца. Слагат се в гевгир и към тях се прибавят 2-3 с.л. брашно и 2-3 с.л. захар. Разбъркват се внимателно и се оставят да престоят около 30 мин.
2. В съд се разбиват яйцата, добавя се захарта и отново се бърка до побеляване. Последователно с разбъркване се добавят олиото и прясното мляко. Брашното се минава през сито и се добавя заедно с бакпулвера и ванилиите към яйчената смес. Всичко се бърка с миксер хубаво до получаване на хомогенна смес.
3. Формата за кекс се намаслява и набрашнява, като в нея се изсипва тестото. Отгоре се разпределят черешите(или друг вид плодове), като половината от тях трябва да потънат в тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 40-45мин. Който следи блога ми, знае, че аз пека кексовете само на долен реотан за няколко минути, а след това включвам и горния, за да се запази въздушността на десерта. Готовият кекс се разрязва след като се охлади. Може да се сервира и с топка ванилов сладолед, който го превръща в идеалния вечерен десерт за гости!
Няма коментари:
Публикуване на коментар