Тирамису

Бих го определила като перфектния десерт. Фин, нежен, обаятелен и едновременно с това носещ наслада. Това е един от най-известните италиански десерти, състоящ се от бишкоти, кафе, какао, захар, яйца и сирене маскарпоне. Много лесен за приготвяне той е един от главните герои в съвременното сладкарство и се предлага в почти всички големи ресторанти по света. Огромната му популярност ме принуди да се поинтересувам малко повече относно това бижу за сетивата ни.
Според различни исторически източници тирамисуто е приготвено за първи път в италианския ресторант "Ле Бечери" в Тревизо от сладкар, наричан Лоли. Най-популярната легенда обаче гласи, че сладкишът е създаден още през 17 век в Тоскана в чест на Козимо де Медичи. Буквално на италиански език "тирамису"означава "вдигни ме на крака", "ободри ме". Причината затова се крие в съставките му (кафе и какао), които имат силно ободряващ ефект. 

Е, време е да ви представя една оригинална рецепта, която наистина би могла да ви вдигне на крака. Или по-скоро вашите гостите, които ще станат, за да ви аплодират. 





Продукти:
500 гр.сирене Маскарпоне
130 гр.кристална захар
3 яица
300 гр. бишкоти Savoiardi
300 мл. ароматно кафе
какао за поръсване
3-4 с.л. ром



Начин на приготвяне:
1. Приготвяме кафето, подслаждаме леко, добавяме рома и оставяме сместа да се охлади.
2. Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме с миксера на пяна жълтъците с половината от захарта. Разбиваме много добре. Добавяме сиренето Маскарпоне. Разбиваме с миксера.
3. В друга купа разбиваме белтъците на гъст сняг с останалата част от захарта. Смесваме белтъците към жълтъците и разбъркваме сместа с шпатула или лъжица. Тук не използваме миксер, за да остане сместа пухкава. 


4. Започваме да оформяме тортата. Топим бишкотите в сместа от кафе и ром, като покриваме дъното на тавичката. 


5. Изсипваме отгоре половината от крема. 



6. Редим и втория ред бишкоти, напоени с кафе и ром. Слагаме и останалата част от крема. Оставяме Тирамисуто да престои една нощ в хладилник. Преди поднасяне поръсваме с неподсладено какао. Ако поръсим по-рано, какаото ще полепне по сместа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар