Шоколадови напукани сладки




Ех, наистина са прекрасни тези напукани сладки. Признавам си, че бях много скептично настроена към тях. По някаква необяснима за мен причина външния им вид не ми допадна, когато ги видях за първи път. Но реших да ги приготвя по свое усмотрение. Еми, промених си мнението още след първата хапка. Толкова са хрупкави отвън, а отвътре мекотата им идеално си пасва с парченцата орех. Ще ви представя една моя рецепта за тях, в която какаото липсва, а негов заместител е шоколада. Прекрасни са за закуска с чаша топло мляко през Коледните утрини. Искам да ви споделя, че моите сладки започнаха да се напукват още преди изпичането им във фурната.

Продукти:
50 гр. натурален шоколад
30 гр олио
120 гр. брашно
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
1 яйце
80 гр. кристална захар
60 гр. натрошени орехи
60 гр. пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:
1. Разтопяваме шоколада на водна баня. Сваляме от котлона и към него добавяме олиото. Изчакваме сместа да се охлади.
2. Пресяваме в купа брашното, заедно с бакпулвера, ванилията и солта.
3. В друга купичка разбиваме с помощта на миксер яйцето и кристалната захар до побеляване. Добавяме сместа от шоколад и олио, както и натрошените орехи. Постепенно изсипваме и башняната смес. Ще забележите, че сместа се сгъстява доста, но в никакъв случай не е тестена. Покриваме с фолио и прибираме за един час в хладилника.
4. Изсипваме пудрата захар в купичка. С помощта на лъжица взимаме от охладената смес и поставяме в купичката с пудрата захар. Оформяме с ръце топченца, колкото големината на орех и сплескваме много леко. Поставяме готовите топчета в тавичка за печене, която е предварително застлана с хартия за печене. Докато приготвяте останалите топчета, ще забележите, че готовите започват леко да се цепят.



5. Загряваме фурната на 180 градуса и печем около 15 мин. с вентилатор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар