Торта "Наполеон"/ Napoleon Cake

Пухкаво бутер тесто, облято и напоено с домашен млечен крем. А отгоре посипано с хрупкави изрезки. Познат вкус на мнозина. Няма кулинар, който да не знае, че името й означава "хиляда листа". Няма и еднаква рецепта. Произходът на тази вековна торта е много спорен. Французите го определят като любимия десерт на Наполеон Бунапарт, а италианците защитават тезата, че тортата е кръстена на техният неповторим по красота град Неапол. Ще ви представя един мой вариант на този кейк, който често приготвяме за различни поводи.




Продукти:
900 гр. бутер тесто
1 л. прясно мляко
3 бр. яйца
1 ч. ч. захар
125 гр. масло
2 пак. ванилия
7 с. л. брашно

Начин на приготвяне:
1. Започваме с направата на блатовете. Ако бутер тестото е замразено, го изчакваме да омекне много добре, за да не се накъса. Режем четири еднакви правоъгълни или кръгли блата, като изреските запазваме за украса по-късно. Всяка кора дупчим на няколко места с вилица, за да предотвратим надуването им при печене. Корите печем върху хартия за печене в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, докато придобият лек загар. Оставяме готовите блатове да се охладят. Изпичаме изрезките по същия начин. Натрошаваме ги с вилица и ги оставяме настрана. Те ще ни послужат за облепване на тортата.
2. Докато корите се охлаждат, се захващаме с направата на крема. В подходяща тенджера изсипваме 800мл от прясното мляко, маслото, захарта и ванилиите. Оставяме ги да заврат на котлона. През това време разбъркваме останалото мляко с яйцата и брашното. Тази смес изсипваме на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към врящото мляко. Бъркаме, докато се получи пухкав крем и внимаваме да не станат бучки. Махаме тенджерката от котлона и оставяме крема да се охлади напълно.
3. След като блатовете и крема изстинат, преминаваме към сглобяването на тортата. Слагаме първата кора върху поднос и разпределяме върху нея обилно от крема по цялото й продължение. След това слагаме втората кора и отново я мажем с крем. Така процедираме с всички кори. Накрая измазваме цялата торта с крем. С трохите от изрезките облепяме цялата торта. Хубаво е тя да престои 12 часа в хладилник, за да се напоят блатовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар