Това е един от онези много какаови десерти, които приготвяш бързо, а още по-бързо свършва. Тайната съставка никой не може да познае, но всеки успява да запомни вкусът, който тя придава. Да разкрием съставката. Майонеза! Свикнали сме да я използваме предимно в приготвянето на солени ястия, сосове и дресинги за салати, но тя се оказва отличен заместител на олиото/маслото в сладкарството. Тя успява да придаде на блатовете една по-плътна текстура и влажност, нетипична за останалите торти. Ето и рецептата.
Продукти:
200 гр. майонеза
4 с.л. какао
2 ч.ч. пресято брашно
1 пак. бакпулвер
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 ванилии
За глазурата:
100 гр черен шоколад
100 гр млечен шоколад
100 гр масло
3с.л. кристална захар
Начин на приготвяне:
1. Смесваме в купа брашното и бакпулвера, които предварително пресяваме. Към тях добавяме всички останали съставки и бъркаме с миксер до получаване на хомогенна смес. Изсипваме сместа във форма за торта, която е предварително застлана с хартия за печене. Печем блата за около 30 мин на 180 градуса до суха клечка. Аз лично включих фурната само на долен реотан и така пекох около 30 мин. След това включих и горния. Готовият блат дупчим с дървено шишче на няколко места и оставяме да се охлади.
2. Заемаме се с подготовката на глазурата. Разтопяваме двата вида шоколад с маслото и захарта. Изчакваме сместа да се охлади добре, тъй като ще се разтече, когато я изсипем върху тортата. Измазваме целия сладкиш с глазурата и го слагаме да стегне във фризера за около 10-15 мин. След това преместваме сладкиша в хладилник. Декорираме с натрошени ядки или кокос по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар