прекрасно нещо от семейния уют, който сгрява душите ни в така студените зимни дни. И какъв по - добър начин да усетим Коледния дух, освен с приготвянето на меденки? Да не забравяме все пак, че Коледа ухае на канела...И ако се чудите с какво да се подсладите, докато украсявате елхата например, те са вашето решение. Опаковани в торбичка или кутия, могат да се превърнат в чудесно допълнение към Коледните подаръци на вашите близки и приятели.
Продукти:
500 гр. брашно
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
125 гр. масло
100 гр. захар
100 мл. олио
50 гр.мед
Начин на приготвяне:
1. Предварително включете фурната да загрява на 180 градуса, докато приготвяте тестото за меденките.
2. Пресейте брашното. Смесете го с бакпулвера, солта и канелата. Разбийте маслото (хубаво е да се изкара от хладилника предварително, за да омекне) заедно със захарта до побеляване. Добавете олиото и меда. Към сместа сложете поетапно брашното и замесете меко тесто. От него оформете малки топчета, колкото големината на орех. Тук искам да отбележа, че самото десто е доста ронливо. Затова е необходимото меденките да се оформят с намаслени ръце.
3. Подредете в тава за печене на разстояние едно от друго, като предварително застелите на дъното й хартия за печене. Меденките печете за около 13-14 минути до златисто. Готовите меденки оставете да се охладят, а след това слепете с конфитюр по избор. По желание се овалват в смесени кокосови стърготини и захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар