Спаначена яхния с пилешко и праз лук




Една много любима гозба още от детските ми години. Изключително подходяща за зимните месеци, когато навън е студено, а в дома ни ухае на уют. Голяма част от вас сигурно няма да изненадам с тази рецепта, но вкусът на спанак в комбинация с пилешко и ориз винаги кара мъжът ми да се радва от сърце, когато я приготвя. Реших и вас да зарадвам с това ястие от старите бабини тефтери.

Продукти:
400-500 гр. спанак
1/2 ч. ч. ориз
2 стръка праз лук
1 глава кромид лук
200-300 гр. пилешко филе
2 моркова
сол
джоджен
черен пипер
червен пипер

Начин на приготвяне:
1. Предварително сваряваме пилешките гърди, които нарязваме на кубчета или ивички. Запазваме бульона от месото за по-късно.
2. В тенджера слагаме нарязаните на ситно лук, праз и моркови. Задушаваме ги за кратко в мазнина и поръсваме с 2-3 шипки червен пипер. Внимаваме пипера да не загори, тъй като яденето след това ще нагарча. Добавяме пилешкото месо и бульона, в който то се вареше по-рано. В тенджерата прибавяме спанака и ориза. При необходимост доливаме с още вода.
3. След като яхнията започне да ври, овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен. Оставяме яденето да ври до пълното сваряване на ориза (около 15-20 мин.) Като консистенция спаначената яхния трябва да бъде гъста. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар