Солени Коледни гевречета



Всяка година на Бъдни вечер каня най-близките от семейството ми, за да посрещнем заедно Коледа. Обичам да украсявам чинийките им, като по традиция вътре слагам красиво аранжирана салфетка, орех (по него се гадае дали следващата година ще е благополучна) и Коледно късметче. Преди няколко дни обаче бях на кратка екскурзия в Турция и впечатление ми направиха едни вкусни гевреци, които продаваха на всеки ъгъл. От много пазаруване обаче не успях да ги опитам. Прибрах се в България, а мисълта за гевречетата не излизаше от ума ми. Реших, че мога да си направя и сама! Е, резултатът наистина ме задоволи. Затова, освен Коледни късмети и орехи, на всеки в чинийката ще присъства и по едно такова солено геврече. Поднесени топли, топли ще бъдат в чудесно съчетание с постните лозови сърмички.




Продукти: (около 20 гевречета)
200 мл.прясно мляко
100 мл. хладка вода
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1/2 кубче прясна мая
1 яйце
4 с.л. олио
500-600 гр. пшенично брашно
1 белтък за намазване
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:
1. Смесваме в купа водата, прясното мляко, натрошената мая, захарта и 2-3 с.л. брашно. Получава се рядка каша. Оставяме маята да се активира.
2. В сместа добавяме солта, яйцето, олиото и постепенно прибавяме брашното. Замесваме меко тесто. Разделяме тестото на четен брой малки топки и оформяме на фитили. Увиваме фитилите два по два, за да се сплетат. Събираме двата края и съединяваме. Получават се под формата на кръг. Подреждаме в тава за печене на разстояние едно от друго и оставяме да втасат за около час на топло.
3. Мажем втасалите гевречетата с разбит белтък и поръсваме със сусам. Загряваме фурната на 180 градуса и печем около 20 мин. без вентилатор.


Няма коментари:

Публикуване на коментар