Продукти:
2 яйца
50 гр. краве масло
200 мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
500 гр. брашно
Начин на приготвяне:
1. В купичка натрошаваме маята. Затопляме прясното мляко и заливаме маята. Към тях прибавяме захарта и 2-3 с.л. брашно. Получава се рядка каша. Оставяме за около 15 мин. маята да втаса.
2. През това време пресяваме брашното в подходяща купа. Правим кладенче, в което изсипваме шупналата мая, предварително разтопеното краве масло, яйцата (като отделяме единия жълтък за намазване на питката) и солта. Започваме да бъркаме всички съставки с дървена лъжица, докато тестото не започне да се отлепя от стените на купата. Прехвърляме го върху набрашнен плот и замесваме тесто. Получава се меко тесто, което оформяме на топка. Мажем отгоре с олио, завиваме го с кърпа и го оставяме да втаса за около един час.
3. Взимаме вече втасалото тесто и разделяме на 2 топки. От едната оформяме тялото на рибата, а от другата-опашката, перките, люспите и окото. За окото правим малко топченце, а люспите изрязваме с капачка. Те се редят от опашката към главата, като се застъпват леко. Мажем готовата питка с разбития жълтък и поръсваме със сусам и маково семе. Печем в загрята фурна на 180-200 градуса без вентилатор до суха клечка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар