Класически курабии от едно време

Преди няколко дни разглеждах свои снимки като дете и бързо се върнах назад в детството. Спомних си за прекрасните почивни дни, които прекарвах на гости при баба и дядо. Тъй като много обичах да си похапвам, при тях беше Раят за мен. Знаем, че баба гладен никого не оставя... Разбира се всяка сутрин имах домашно приготвена закуска, която нямах търпение да опитам. Е, точно този спомен ме накара да открадна рецептата от моята баба и да се докосна отново до вкуса от детството - домашни курабийки. Толкова хрупкави отвън, а меки отвътре. И посипани с много захар...И да не забравите! Купичката с кисело мляко!



Продукти:
3 яйца
1 ч.ч.захар
1/2 ч. ч. кисело мляко
1/2 ч. ч.мазнина (олио, мас или смес)
1 пак. амонячна сода
1 ч. л.сода бикарбонат
680 гр. брашно
1 ванилия
1/2 ч. л. настъргана лимонова или портокалова кора

За намазване и поръсване на курабиите:
1 разбит жълтък
кристална захар

Начин на приготвяне:
1. Разтваряте амониевия бикарбонат и содата за хляб в киселото мляко. Разбивате яйцата добре и прибавяте към тях киселото мляко. Постепенно добавяте и останалите продукти, като най-последно слагате брашното.
2. Когато тестото започне да се отлепва от стените на купата и може да се меси с ръце, изключвате миксера и го доизмесвате с ръце върху набрашнен плот.
3. Омесеното тесто разточвате на по-дебела кора (около 2-3см. дебелина). Изрязват се кръгчета с формичка или с помощта на чаша.
4. Намазвате всяка курабия с жълтък и поръсвате със захар. Загрявате фурната на 160-170 градуса с вентилатор. Подреждате суровите курабии в тава с хартия за печене и печете до придобиване на приятен загар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар