Козунак на конци
Ще ви представя една оригинална рецепта за сладък хляб на повече от 200 години...Той е известен с дългогодишна история и с ухание, което завладява цялата къща след изпичане. Приготвен за Великденските празници или просто за закуска, козунакът си остава едно от най-предпочитаните хлебни изделия у нас. Често обаче той се превръща в истинско предизвикателство за домакините. И много често е атракция на трапезата, ако е разкрита неговата тайна. А именно - конците. Този наистина е с такива!
Има много начини за приготвяне на козуначено тесто, но аз ще ви споделя една "базисна" рецепта, изпитвана многократни пъти. В нея може да добавите стафиди, ядки,сушени плодове или шоколад. Кой каквото обича. Ето как да приготвите.
Продукти:
3 бр. яйца (отделяме един белтък за намазване)
150 гр. кристална захар
200 мл. прясно мляко
80 мл олио
20 гр. прясна мая (или 1 пак. суха)
550-600 гр. брашно
2 ванилии
настъргана кора на един лимон
Начин на приготвяне:
1. Активирайте маята с малко предварително затоплено прясно мляко, в което сложете щипка захар и 2-3 с.л. брашно, за да се получи рядка каша. Докато приготвяте останалите продукти, маята ще се активира.
2. Разтворете захарта в топлото мляко, докато се разтопят кристалчетата.
3. Разбъркайте с миксер яйцата, лимоновата кора и ванилията, добавете половината олио.
4. Пригответе си купа с пресятото брашно, като си оставете една малка част от него, което при необходимост добавете. Към брашното изсипете яйцата с ванилията, кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Сменете бъркалките на миксера с тези за тесто. Когато тестото започне да се отлепя от стените на купата и стане на топка, вече е готово. На мен ми отне не повече от 10 мин. Трябва да се получи много меко и нелепнещо тесто. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и започнете да месите с ръце, като постепенно прибавяте и останалата част от олиото. В процеса на омесване ще видите конците.
5. Прехвърлете омесеното тесто отново в купата и го оставете да втасва, докато не удвои обема си.
6. Втасалото тесто месете още малко и го нагънете няколко пъти. Оставете го да втаса 2-ри път. За този козунак втасването е 2 пъти като тесто и 1 път като оформен козунак.
7. След като тестото е втасало за 2-ри път, разделете на 3 рани по големина топки. Всяка топки оформете на фитил и изплетете плитка от трите фитила. Сложете го в тава за печене, която предварително сте постелили с хартия за печене. Оставете го да втасва за 3-ти път, докато удвои обема си. Внимавайте да не го оставите да втасва дълго време, тъй като плетката се развива и няма да се получат конци.
8. Намажете втасалия козунак с белтък и поръсете обилно със захар. Пече се в предварително загрята фурна на 160-170 градуса до готовност. В случай, че започне да изгаря отгоре, сложете парче алуминиево фолио.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар