Признавам си, че обожавам моркови и ги използвам в почти всяко мое ястие. Когато за първи път опитах тази торта (не знаех каква е), не успях да предположа, че една от основните й съставки са именно те. Освен изключително полезни и богати на хранителни вещества, морковите придават на този десерт една специфична нотка свежест. Комбинацията им с портокал обаче е ненадмината. Най-трудоемката част на тортата е свързана с настъргването на морковите, които като количество не са никак малко, а трябва да бъдат почти на каша. Разбира се усилията си заслужават, защото се получават навлажнени и меки блатове, покрити с пухкав крем.
Продукти за блатовете:
4 яйца
100 гр. кафява захар
100 гр. бяла захар
сокът на един портокал
кората на един портокал
280 гр брашно
1/2 ч.л.канела
1 ч.л.сода бикарбонат
1 пак. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
350 гр фино настъргани моркови
50 гр орехи нарязани на дребно
Продукти за крема:
125 гр меко краве масло
375 гр меко крема сирене
200 гр пресята пудра захар
1 ч.л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне
1. Загряваме фурната на 180 градуса с вентилатор. Брашното, содата, бакпулверът, канелата и солта се смесват в купа. От сместа отделяме 2 с.л.,които се добавят към орехите. Това правим, за да не потънат орехите на дъното на тавата при печенето на блатовете.
2. Яйцата и двата вида захар се разбиват до получаването на гъст крем. Към тях добавяме олиото, портокаловия сок и настърганата портокалова кора. След това прибавяме брашното с останалите смесени подправки. Разбъркваме хубаво с миксер и накрая изсипваме настърганите моркови и орехи.
3. Половината от сместа изсипваме във форма за торта, която е предварително застлана с хартия за печене. Печем до суха клечка около 30 мин. По същия начин процедираме и с втория блат. Оставяме готовите блатове да се охладят напълно.
4. Започваме с подготовката на крема. Разбиваме мекото масло, докато побелее. Към него добавяме крема сиренето и кората от портокал. Постепенно изсипваме пудрата захар и бъркаме с миксера до получаването на хомогенна смес.
5. Преминаваме към сглобяването на тортата. Поставяме единия блат върху подходящ поднос и върху него разпределяме половината от крема. Отгоре поставяме втория блат, притискаме леко и намазваме с останалата част от крема повърхността и страните на тортата. По желание декорираме с орехи. Оставяме да престои за няколко часа в хладилника, за да стегне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар